Ben jij al helemaal los gegaan met de kerstpresentatie in je winkel? Hoe werken andere winkels met Kerstmis? 7 ideeën ter inspiratie!

Zorg voor kerstsfeer!

Kopen is emotie, daarom is winkelbeleving het magische woord. Met de donkere dagen zijn wij extra gevoelig voor sfeer in de winkel. Zet in op de zintuigen! Gebruik geur, muziek en misschien heb je iets lekker te proeven, hoe langer bezoekers in je winkel blijven hoe groter de kans is dat ze wat kopen.

Een sfeervolle ambiance maak je met het juiste (winkel)interieur, die goeie basis had je natuurlijk al! In deze periode vul je je interieur aan met (kerst) decoratie.

Gebruik het plafond

Gebruik bijvoorbeeld het plafond waardoor je de hele zaak in een klap in de sfeer betrekt zonder kostbare vierkante meters op te offeren. Een plafondhanger boven een mooie kerstpresentatie of een wolk van ballen en kerstornamenten zoals bij Anthropology in Londen trekken meteen de aandacht.

‘Dreaming of a white Christmas’

Probeer de klantendromen te visualiseren met kerst, die witte kerst hebben wij zelden, of eigenlijk nooit! Maar wij zien de witte kerst heel graag terug als droombeeld. Kersttrend ‘Frosted’ zet alle producten in een ijzig sneeuwlandschap, gebruik wit, transparant en ijsblauw. De sneeuwbol als achtergrond, gespot in een etalage in Londen, is natuurlijk ook een prachtig plaatje en gaat de hele winter mee als thema zo heb je sfeer zonder kerst!

De feestelijk gedekte tafel

Een andere droom in deze periode is de feestelijk gedekte tafel waar de hele familie in perfect afgestemde kleding in een goed humeur aanschuift. Ook dit hebben wij zelden, maar wij willen het graag, dus laat maar zien! En blijven dromen 😉

Voorbeelden van een prachtige tafel aankleding van Sissy Boy, de Bijenkorf Utrecht en de showroom van Boska tijdens een klantenevent in Bodegraven.

De kerstboom als piramidevorm

De snelste associatie met kerst is de kerstboom. Het merk ‘Happy Socks’ speelt daar handig op in door voor hun collectie een display aan te leveren in een kerstboomvorm met het logo als piek.

Een boom in de winkel is een behoorlijke klus en vreet vierkante meters, tijd en geld. Toch indruk maken met een boom? Kies een platte oplossing zoals de wandboom of maak een piramidevorm met producten. Be creative! 

 

Guirlandes

Guirlandes kun je mooi ergens langs leiden, bijvoorbeeld langs een trap zoals bij Hackett voor een klassieke uitstraling. Of leg/hang de guirlande bovenlangs een wandmeubel als sfeerkader. Of als klassieke poort zoals bij het Fritesatelier.

Kerst kan ook zonder boom – keep it simple!

Het is al snel kerst, door alleen de woorden Merry & Bright in een lightbox te presenteren ben je meteen in de stemming. Een groep kerststerren geeft een mooi accent in de etalage van Emma B. En wat te denken van een kartonnen kroon op een groep mannequins. Het hoeft niet duur te zijn! Geef creatie de ruimte!

 

Volg de kersttrends

Wat zijn de kersttrends voor dit jaar? Daar heb je je vast al in verdiept. Er zijn veel oude bekende maar ook leuke nieuwe zoals de HAPPY RETRO. Deze over de top trend laat de mafste dingen in de boom zien in alle kleuren van de regenboog. Bij de bijenkorf spotten wij donuts, tomaten en een hot dog in de boom. 

Groen!

Daarnaast zet MEGA trend groen stevig door met als gevolg dat wij nu juist weer veel natuurlijk ogende kerstbomen en takken zien zoals bij H&M Home dit jaar. Verwissel je huidige plant voor een kerstboom of vaas met dennentakken, dan veranderd je display heel snel in een kerstpresentatie! 

 Jingle all the way!

Van stoepbord naar etalage, van entree tot aan de kassa, elke locatie werkt mee aan de ultieme kerst winkelervaring. Zo ga je van de ene beleving naar de volgende inspiratie en heeft elke locatie zijn of haar eigen rol in het hele kerstshop gebeuren. Laat geen mogelijkheid onbenut!

De entree bijvoorbeeld biedt klanten een eerste warm welkom, het startpunt van alles wat nog komen gaat. Casa heeft de traditionele buxusbollen links en rechts van de deur gelukkig vervangen voor kerstbomen 😉 en Rituals pakt dit jaar uit met een prachtige lichtpoort. 

 

Strategische locaties! 

Kies de juiste lokaties in je winkel waar je de bezoeker verrast met een volgende kerstpresentatie. Zoals de coole kerstman tussen de discoballen bij Selfridges Londen op de heren mode afdeling die onmiddellijk je blik vangt.

Bij de kassa geef je nog de laatste kleine cadeau ideeën, serviceproducten, impulsproducten, een cadeaubon of een (gratis!) attentie. Misschien laat je hier nog wat proeven of proberen terwijl je feestelijk inpakt. (Zie ons blog over het thema cadeau in je winkel!)

Maak een totaalaanpak voor kerst en laat geen mogelijkheid onbenut!

Let your light shine!

Wat je ook doet, iets met lampjes en licht is altijd een aantrekkelijk idee in de donkere dagen! Bij NZA New Zealand Auckland in Utrecht spotten wij een grote lichtkrans in de etalage. De Mall van Hoog Catharijne versiert ook alle ruimtes met lampjes, soms als slingers en hier als boom in de open ruimte. Het grote voordeel van het decoreren met lampjes is dat het veel sfeer geeft. De lampjes laten zich goed mixen met andere kleuren, boodschappen en uitingen. En geven sfeer aan je kerstpresentatie!
Samen goede ideeën spotten voor jou onderneming voor het komende jaar? Klik voor meer informatie over onze City Trend Tour!

De etalage van Granit in Stockholm neemt ons de woorden uit de mond:
Let your (LED) light shine!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees ons blog over CADEAUS! Vol inspirerende presentatietips!

Wij wensen jullie een hele Mooie Kerst (omzet) 😉  Keep looking!  Marjolein & Kurien

Ontvang nu GRATIS het 3 delig Werkboek Krijtbord Schrijven!

Waarom? Omdat het beter kan! Een krijtbord (of stoepbord) voor je zaak is het eerste contact met je toekomstige klant! Super belangrijk dus. Er valt winst te behalen!

werkboek krijtbord schrijven

You have Successfully Subscribed!