Winkeldeur open of dicht?
We helpen je met 5 energiebesparende tips!

Maak je je als winkelier ook zo’n zorgen over de stijgende energierekening? Natuurlijk wil je een drempelloze binnenkomst voor klanten, en dat doe je met een open deur. Maar met de kou in deze tijd van het jaar en met het oog op je energierekening hou je de deur van je winkel liever dicht.
Winkeldeur open of dicht? En hoe creëer je met een dichte deur toch voor een warm welkom voor je klanten?
Wij hebben 5 tips die je kunnen helpen met dit dilemma!

1. Communiceer dat je OPEN bent!

Klinkt simpel en dat is het ook. Winkeldeur open of dicht? Klanten mogen geen moment twijfelen of je wel open bent! Plaats daarom op je deur en/of voor je winkel een duidelijke communicatie boodschap. Woorden als OPEN en COME IN moedigen passanten aan om binnen te komen. En vertel waarom je de deur dicht houdt, daar heeft iedereen begrip voor. Met een handgeschreven tekst en wat humor maak je het nog persoonlijker.

Blog Open of dicht?communicatie
Hema open communicatie
winkel krijtbord open

2. Licht!

De indruk wekken ‘open’ te zijn heeft voor winkels voor een belangrijk deel met de verlichting te maken. Licht heeft namelijk een magische aantrekkingskracht op ons als mens! Je kunt licht en lampjes, zeker in deze donkere dagen, perfect gebruiken om klanten aan te trekken!
Helaas kost licht ook energie. Maar niet verlichten is wat ons betreft geen optie!

Gebruik waar mogelijk LED verlichting om kosten te besparen. Wil je niet je hele pand overvloedig verlichten zorg dan voor een paar sterke licht accenten die zichtbaar zijn vanaf de straat of stoep. En gebruik bijvoorbeeld sfeerverlichting (kerstlampjes) buiten.
(Extra tip: Als de winkel gesloten is doe je het licht in de winkel uit en verlicht je alleen de etalage. Dit doe je tot een uur of 10 in de avond, of zolang als er passanten zijn.) 

winkeldeur open of dicht
Winkeldeur open of dicht Licht etalage

3. De etalage

Vanzelfsprekend zorg je dat de etalage er onweerstaanbaar uitziet! Een opvallende etalage is immers de uitnodiging om binnen te komen. Als jouw etalage er aantrekkelijk genoeg uitziet gaan klanten automatisch op zoek naar de entree van je winkel. Bekijk hier de beste tips voor een succesvolle kerstetalage

 

winkeldeur open of dicht
Winkel open of dicht

 4. Waar is de entree?

Heb oog voor de entree, want de ene deur is de ander deur niet!
De vormgeving van je deur of entree kan enorm verschillen. Vraag jezelf af hoe zichtbaar je entree en entreedeur eigenlijk is voor de voorbijgangers! Hoe meer je entree opvalt minder erg het is als je winkeldeur open of dicht is.

Bij oudere winkelpanden ligt de entree soms een stuk terug waardoor je als het ware al een stuk ‘in’ de winkel staat terwijl je eigenlijk nog buiten staat. Dit maakt het makkelijker om in de winkel te komen en naar binnen te gaan. Fijn als je winkel deze oplossing heeft, zoals de bloemenzaak in dit voorbeeld.
Heeft jouw winkel deze constructie niet, dan kun je overwegen de look van de deur te versterken met kleur zoals hier ook te zien is. Heb je dubbele deuren dan kun je besluiten maar 1 van de 2 deuren open te zetten, zoals te zien is bij Sissy Boy op Utrecht CS.
Heeft jouw zaak elektrische schuifdeuren (met hittegordijn erboven) dan kun je overwegen de deuren niet maximaal te openen maar een smallere opening te maken.

winkeldeur open of dicht
Winkeldeur open of dicht
winkeldeur open of dicht

5. De comeback van de tochtsluis!


Het bouwkundige antwoord op een open deur is de tochtsluis. Veel winkels hebben er in de loop van de tijd afscheid van genomen. Bij een tochtsluis is achter de entreedeur een kleine ruimte/hal met daarin een 2de deur die toegang geeft tot de winkel. Hierdoor staat de buitenlucht niet in rechtstreekse verbinding met de warme lucht binnen. Een nadeel is wel dat het extra ruimte kost en je rekening moet houden met je winkel routing.
Misschien ben je net aan het verbouwen of ga je switchen van pand, overweeg dan een tochtsluis. Anders kan een kleine verbouwing je helpen deze vorm toch toe te voegen. Mocht het tot de mogelijkheden horen.
Als je dan ook een mooie vormgeving of presentatie maakt wordt het helemaal een feestje om binnen te komen! Piet Hein Eek accentueert de tochtsluis met kleur en een prachtige lamp.

Winkeldeur open of dicht
winkeldeur open of dicht

We wensen jullie warme en vooral commerciële dagen toe. En natuurlijk hopen wij jullie te helpen met de tips in de blog. Wil je een persoonlijk advies of met je team een Workshop Presenteren & Etaleren volgen? We komen naar je toe en leren je hoe producten onweerstaanbaar te presenteren in je eigen winkel! Meer weten? Neem dan contact op en check ons aanbod!

Keep looking!

Kurien en Marjolein trainers 1 m 60

 

Winkeldeur open of dicht