Is jouw winkel klaar voor Kerst?

Nu de Sint net in het land is, en iedereen verlangd naar extra gezelligheid en sfeer in huis, wordt het de hoogste tijd om met de kerstvoorbereidingen te starten! Maar hoe ga je het aanpakken? Doe je het ‘gewoon’ net als voorgaande jaren of heb je, ook heel ‘gewoon’, nog geen idee? Of misschien heb je al wel een tof plan maar nog geen concrete vorm of idee voor de uitvoering?

Speciaal voor alle winkeliers en ondernemers delen wij in dit blog onze aanpak voor Kerst 2020. In 4 stappen naar een knallende kerst! Bereid je een succesvolle kerst liever voor onder deskundige begeleiding? We hebben ook een aantal inspirerende kerst workshops voor je om te helpen.

Video: Maak je winkel klaar voor kerst

In deze video leggen we de werkwijze in 4 stappen uit. Op een mooie zonnige dag in juli hielpen wij de enthousiaste ondernemers van Savourer Delicatessen met hun winkelpresentaties voor kerst. Kijk de video voor een ‘live’ toelichting van de werkwijze en handige tips!

 

Stap 1. Kies je stijl!

Een sterke kerstsfeer in je winkel begint met de keuze van een duidelijke èn aantrekkelijke kerststijl. Kies een stijl die bij je winkel of product past. Een kerststijl die aansluit bij je winkel of merk versterkt namelijk de bestaande uitstraling.

kerstballen!

Kersttrends 2022

Wat zijn de kersttrends voor 2022? En welke kerststijl past het beste bij jouw unieke winkel of merk? Wordt het een traditioneel thema zoals ‘Christmas Eve’ of toch romantisch landelijke sfeer met vergrijsde tinten of doe je iets met de droogbloemen trend? Of juist fluoriserende kerstballen? Dromen jouw klanten van een blue, white of green Christmas? 

Inspiratie moodboard maken

Maak van je gekozen stijl een moodboard, dit kan in 2D of digitaal, of maak een 3D moodboard waarbij je de materialen echt tastbaar maakt. Belangrijk daarbij is dat je kiest voor twee tot maximaal drie kleuren, dat geeft kracht aan je presentaties. Dit moodboard is je leidraad, de belangrijke basis van waaruit je werkt en waar je steeds op terug kunt vallen bij alle keuzes die je maakt voor je kerstaanpak. Deel het moodboard ook met collega’s en leveranciers zodat zij zien welke kant het op gaat.

Moodboard

Stap 2. Welke locaties ga je gebruiken?

Als je de stijl bepaald hebt kies je de locaties waar je iets met kerst gaat doen. Waar in de winkel ga jij klanten laten zien dat het kerst is? Werk bij de planning van locaties van buiten naar binnen. Pak de plattegrond van je winkel en bedenk welke route de klant loopt en waar hij (en vooral zij!) naar kijkt. Start buiten op straat en eindig bij de kassa. Bepaal de meest strategische locaties. Benut alle kansen en denk in mogelijkheden. Misschien kun je al op de parkeerplaats starten, en is je bedrijfsauto of bezorgfiets ook een locatie om aandacht mee te trekken. 

Plaatsing in de winkel plattegrond
Entree delicatessenwinkel

Stap 3. Bepaal je doel

Nu je je locaties hebt gekozen bepaal je wat het doel van de presentatie op die plek is. Bedenk wat je wilt bereiken. Wat wordt hier je belangrijkste boodschap of product, wat ga je high-lighten?
Wil je bijvoorbeeld de entree aankleden dan is je doel sfeer verhogen, en daarmee klanten naar binnen trekken. Zet je bij de entree een stoepbord met een kerstaanbieding van een product dan is je doel echt verkoop van die aanbieding, en daarmee klanten naar binnen trekken. De aanbieding moet vervolgens makkelijk en logisch binnen terug te vinden zijn op een volgende locatie in je plattegrond. 

Raak schieten met je kerst presentaties

Bepaal de doelstellingen vooraf zodat je weet dat je raak schiet met je inspanningen. Het succes van de kerstvoorbereiding mag niet van toeval afhangen. De uiteindelijke omzet blijft altijd afhankelijk van meerdere factoren, ook van dingen waar je geen invloed op hebt. Zorg daarom dat de zaken waar je wel invloed op hebt en de dingen die je wel weet, gebruikt om gericht voor te bereiden.

Doelgericht presenteren

Tip: Kijk terug wat je vorig jaar met kerst gedaan hebt en bedenk of dat succesvol was.  

Stap 4. Werk uit per locatie

Werk je plan vervolgens per locatie verder uit. Nu je het doel van elke presentatie weet kun je per locatie bepalen welke winkelmaterialen, producten, en ook welke decoratie je gaat gebruiken. En vergeet niet de communicatie in te plannen. Denk aan prijscommunicatie, unieke productvoordelen of sfeerverhogende communicatie als kerstkreten of -spreuken. Het moodboard gebruik je hierbij steeds als leidraad voor kleur- en materiaalkeuze. Maak schetsen en eventueel een proefopstelling om te zien om je idee uitvoerbaar is en welke maten je nodig gaat hebben.

prijskaart schrijven

Prijskaart en krijtbord schrijven

Hoe schrijf je netjes een extra service op een krijtbordje? Of een actie/prijskaart bij een cadeautafel? Waar let je op?

Je leert het allemaal in de workshop prijskaart- en krijtbord schrijven. We beginnen met de basis principes voor een schrijf handschrift. Je gaat zelf oefenen met cijfers en illustraties.

Bedenk in deze fase ook wat je wilt investeren. Misschien vallen er hierdoor nog dingen af, maar dan heb je daar in ieder geval een duidelijke keuze in gemaakt.

Hoe meer je van te voren kunt bepalen hoe sneller je straks in de drukkere tijden kunt werken. Als je op tijd begint met je voorbereiding voor kerst kun je straks ook gerichter inkopen en bestellen!

Wil je meer weten over Presenteren en Etaleren op locatie?  Samen aan de slag met je gehele team in je eigen winkel? Laat het ons weten!

HO-HO-HO en GO-GO-GO Kurien en Marjolein 

Interessant! Neem contact met mij op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.