Maak van je winkelentree een click & collect punt!

Nu de winkels grotendeels gesloten zijn heeft de entree van je winkel, naast de etalage, ook een nieuwe rol gekregen. Tijdens bezoeken aan Zeist en Doorn bestudeerden we de diverse winkelentrees met Click & Collect punten van niet essentiële winkels. Hoe je van de huidige noodsituatie een leuke winkelbeleving van je entree maakt lees je in dit blog aan de hand van 7 handige presentatie tips.

1. Ode aan de open deur!

Het is misschien een open deur, maar de geopende winkeldeur is voor voorbijgangers gewoon de meest aantrekkelijke deur. Er zijn zeker veel nadelen te noemen van de open deur, en in dit seizoen is dat natuurlijk vooral de kou. Maar vanuit de klant bekeken werkt de open deur het meest uitnodigend. Het is zo’n duidelijk non verbaal signaal, een open deur zegt als het ware ‘Welkom, kom maar binnen, wij zijn open!’.

Is dit voor jouw winkel echt niet haalbaar, communiceer dan duidelijk het woord OPEN in de buurt van de entree, dat werkt ook. Het allerbeste is het natuurlijk als je allebei doet!

Dus ook al ben je voornamelijk gesloten, je communiceert wel dat je open bent voor shop alternatieven. Lekker positief communiceren dat is de kunst!
Ben je echt gesloten, bijvoorbeeld even op vakantie of aan het verbouwen, vermeld dan wat het alternatief is voor de klant. Je wil de geïnteresseerde voorbijganger toch terugzien of op zijn minst verwijzen naar een collega? 

open entree winkel

2. Mag het licht aan?

Presenteren gaat om aantrekkingskracht. Om aantrekkelijk te kunnen presenteren moet je dingen kunnen zien. En je kunt alleen zien als er licht is. Licht trekt het menselijk oog aan en daardoor kun je met licht sturen. Dus ook al is je winkel niet toegankelijk voor klanten, je kunt wel zoveel mogelijk laten zien! Daarom, mag het licht aan?  

Tip, een luifel of zonwering boven je entree geeft naast beschutting ook een donker deel voor je winkel waardoor het licht sterker zichtbaar is. Gezellig en aantrekkelijk! 

lampje idee
open entree winkel
winkel gesloten

3. Hoe ziet je Click & Collect punt eruit?

Omdat de winkelentree nu het afhaalpunt of Click & Collect punt is staat er meestal een tafeltje of kleine desk bij de open deur. Dit tafeltje richt je in als balie of counter. Maar hoe maak je deze aantrekkelijk?

Begon je met een tijdelijke oplossing aan deze periode, dan is het nu misschien tijd voor een meer definitieve versie van je afhaalpunt. Kies een look die past bij jouw brand of concept. Bij de boekhandel van Kramer & Van Doorn zien we een opvallend rood afhaalloket welke tegelijkertijd een nieuwe boek promoot.

Wat zet je buiten?

Vooropgezet dat je iets buiten mag zetten. (Wat wij trouwens echt voor jullie winkel hopen) Wat zet je dan buiten? Nees bloemen zorgt bijvoorbeeld voor extra sfeer door mooie brandende kaarsen in houders te plaatsen rondom de entree, hier gaan product en sfeer goed samen. De balie staat een eindje van de deur af, waardoor je als klant net even binnen stapt in de mooie zaak.
Plaats leuke producten rondom de balie, denk aan het seizoen, en geef cadeau suggesties (pakketten!) en leuke impuls producten. Werk met verschillende niveaus voor een aantrekkelijk beeld. 

4. Het stoepbord voor je winkelentree!

Een stoepbord is natuurlijk de perfecte manier om met bezoekers te communiceren over je zaak. Welke boodschap wil je geven? Wil je bijvoorbeeld alleen maar zeggen dat je open bent dan kun goed een vast bord met tekst plaatsen in jouw stijl. Krijg je posters aangeleverd dan ga je voor een flexibele kliklijst als stoepbord.

Wil je meer persoonlijkheid èn flexibiliteit dan kun je voor een krijtbord kiezen. Zorg dan wel voor een een goed geschreven krijtbord! Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken, klik dan hier voor informatie over onze Workshops krijtbord schrijven. Naast de boodschap kies je natuurlijk voor een bijpassende look! GO IN STYLE!

winkel gesloten

5. Size Matters!

Om het oog te vangen van de passant moet je met je winkelentree vaak groots uitpakken. Zeker in een drukke omgeving. Kijk hoe de verhoudingen zijn, welke maatvoering past? Trekt jouw oplossing genoeg aandacht ?
Naast een flink formaat stoepbord gebruikt Rituals witte bloesem (hun onmisbare decoratieve kenmerk) om een sterker statement te maken.

6. Communicatie oorlog op de ruit? Maak keuzes!

Naast het stoepbord wordt er natuurlijk nog veel meer gecommuniceerd, bijvoorbeeld op de winkelruit. Door te veel te willen communiceren ontstaat een visuele oorlog op de ruit. Omdat uit alle printers A4 papier rolt, verschijnen er al snel A4’tjes op de ruit, zeker in tijden van crisis. Het is voor een bezoeker niet duidelijk welk A4tje het belangrijkste is, ze vragen allemaal evenveel aandacht. Bij Blokker is het bijvoorbeeld veel te druk op de ruit.
Tip: Maak keuzes! Welke boodschap wil je echt kwijt? Die wordt het grootst gecommuniceerd. Alle andere boodschappen kunnen kleiner. Hoeveel A4’tjes of posters heb je nodig op de ruit? Vaak is less more! De Hema in Doorn heeft dan weer too less. Want door de bestaande communicatieframes niet in te vullen trek je onnodig de aandacht naar de goed verlichte, lege witte vlakken.

7. Werk samen in de straat!

Als elke ondernemer in de winkelstraat zijn best doet er iets van te maken wordt het weer stuk gezelliger buiten. Met deels horeca afhaal, een aantal essentiële winkels die open zijn en jouw aantrekkelijke Click & Collect winkel is er toch wat leven in de winkelstraat of het winkelcentrum. Samenwerking versterkt, help elkaar door je winkelentree aantrekkelijk te maken.

Succes met de tips voor jouw unieke en aantrekkelijke winkelentree. Dat de winkels maar snel weer helemaal open mogen!

Heb je ondersteuning nodig om het inzicht en de presentatievaardigheden van je team en winkel te versterken? Denk eens aan een Workshop op locatie of een Winkelscan van Q. Voor winkeliers die willen werken aan hun winkeluitstraling.

Tot ziens en blijf groeien!
Kurien & Marjolein 

Leren etaleren met eenmeterzestig