speciaal voor VMBO leerlingen

project  PresentATIE & Styling

Presentatie en Styling leer je door doen!

Steeds meer VMBO leerlingen kiezen voor het beroepsgerichte keuzevak ´Presentatie en Styling’ bij het profiel Economie en Ondernemen. Het keuzevak leert leerlingen het belang van een goede en commerciële artikelpresentatie inzien en deze ook zelf te maken. Zodat zij op school, op stage en in hun toekomstige beroepsleven, de kennis, vaardigheden en het vertrouwen hebben om een aantrekkelijke presentatie neer te zetten. 
Zoek je als school of docent extra input en meer variatie naast het huidige aanbod over Presentatie en Styling? Blijft het allemaal te theoretisch en zoek je praktische middelen en creatieve ondersteuning voor de lessen? Speciaal voor VMBO scholen hebben wij ons aanbod voor scholen uitgebreid met een praktisch project presentatie en styling in 3 modules.

Tell me and I will forget, Show me and I will remember,
Involve me and I will learn!

Het project presentatie en styling in de praktijk

Het doel van het project, dat bestaat uit 3 modules, is om de leerlingen op een leuke en leerzame wijze de basis van het etaleer vak te leren in de praktijk. Leren door doen! In de eerste module leren de leerlingen stap voor stap de basisprincipes van het presenteren en etaleren. Door middel van korte praktische etaleeroefeningen wordt er voldoende kennis opgedaan om een eenvoudige presentatie te maken.
In module 2 krijgen de leerlingen de opdracht om een plan van aanpak te maken voor een eigen product presentatie of etalage met een thema. Van het idee voor de presentatie maken de leerlingen een sfeer moodboard om het plan aan elkaar te presenteren.
In module 3 wordt de complete product presentatie ook daadwerkelijk tot uitvoering gebracht. 

Module 1. Presenteren en Etaleren basis (1 dagdeel)
Module 2. Plan van aanpak (1 dagdeel)
Module 3. De Uitvoering ( 1 dagdeel)

Module 1. Presenteren en Etaleren basis

In Module 1 starten we met de basis technieken van het Presenteren en Etaleren. Korte heldere instructies worden afgewisseld met gerichte praktijkoefeningen. Met interactie, korte feedback en inspirerende voorbeelden uit de praktijk werken we toe naar het maken van een eenvoudige product presentatie. We werken in deze workshop met kleine producten, opbouw, achtergrond en ondergrond.

Leerdoelen in module 1:

 • Waarom is Etaleren & Presenteren zo belangrijk?
 • Hoe klanten naar winkels en etalages kijken
 • Composities herkennen en maken
 • Gebruik van opbouw, ondergrond en achtergrond
 • Eenvoudige artikelpresentatie maken
 • Kleurenleer en materiaalkennis
 • Gebruik van bevestigingsmaterialen

Module 2. Plan van aanpak

In module 2 krijgen de leerlingen de opdracht om voor een product of winkel een plan van aanpak te maken voor een etalage, verkooptafel of product presentatie. Wie is je doelgroep? Wat wordt het thema? Het plan wordt gepresenteerd in de vorm van een sfeer moodboard.

Nu het idee voor het thema en de uitstraling van de presentatie helder is, gaan we verder met de volgende stap. Wat heb je nodig om dit plan ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen? Welke keuzes maak je voor onderdelen zoals opbouw, achtergrond, ondergrond en decoratie? Hoe verzamel je die?
Wij herhalen kort de opgedane kennis van module 1, door middel van een quiz(vorm).

Leerdoelen in module 2:

 • Hoe maak je een plan van aanpak 
 • Brainstormen om van de opdracht tot een idee te komen
 • Wat een sfeerthema en decoratie toevoegt aan een presentatie
 • Een moodboard maken van de presentatie, met kleur en materiaalgebruik
 • Tekenschetsen maken ter verduidelijking van je idee/presentatie
 • Het presenteren van je plan en omgaan met input
Vrienden van Stuk TV

Module 3. De uitvoering

In de laatste module gaat elke leerling (alleen of in teamverband), zijn plan tot uitvoering brengen. Daarbij krijgen zij ook de opdracht om een decoratie voor de  presentatie zelf te bedenken en te maken. Uiteindelijk komt alles samen in de product presentatie!

Leerdoelen in module 3:

 • Hoe zet je een 2D idee om naar een 3D uitvoering
 • Zelf decoratie ontwerpen en maken (papier, karton)
 • Presenteren van je definitieve idee (voor uitvoering)
 • Een aantrekkelijke proefopstelling maken van je product etalage/presentatie.
 • Omgaan met feedback en tips geven
 • Definitieve product presentatie bouwen

 

Hoe werkt het project Prestentatie en styling in de praktijk?

Zoals gezegd bestaat het project in het totaal uit 3 modules. Elke module bevat een aantal kerndoelen die aansluiten op het huidige lesprogramma. Elke module neemt een dagdeel in beslag van ongeveer 3,5 uur inclusief kleine pauze. We komen met twee ervaren trainers, verzorgen de gehele module en nemen indien noodzakelijk, alle materialen zelf mee. We hebben eigen etalageframes zodat we op elke locatie kunnen trainen. Ook zijn er kleine en grotere producten aanwezig om mee te etaleren, bijpassende opbouw, achtergrond en ondergrond. 

Na deelname aan alle modules ontvangt elke leerling desgewenst een mooi certificaat.

Variatie op de modules is mogelijk!

Het lespakket bevat alle basis technieken en kennis over het vak presenteren en etaleren. Maar er zijn in overleg meerdere variaties van de uitvoering mogelijk. Je kunt na de 3 modules ook een ander moment kiezen voor de eindpresentatie van je project. Misschien voor een ouderavond of (open!) dag waar belangstellenden de resultaten kunnen zien. Idee/Tip: Organiseer een markt waar de leerlingen zelf een kraam inrichten voor een gekozen thema.
Het project kan ook worden uitgebreid. We hebben een korte workshop bespannen en een workshop cadeaus inpakken die goed aansluiten. Wil je met de leerlingen aandacht besteden aan handgeschreven teksten en krijtbord schrijven? Ook deze workshop is mogelijk.

Het eindresultaat

De leerling leert alle basis technieken van het etaleren en kan daarmee zelf een goede product presentatie maken in de praktijk. En er is veel meer! Planmatig werken, overleggen met mede leerlingen en onderzoek doen. Van een creatief idee een echt plan maken, en kunnen onderbouwen. Keuzes maken, decoraties ontwerpen en trots zijn op het eindresultaat.

Met dit beroeps gerichte project komen alle facetten van het vak presentatie en styling aan bod. De leerlingen krijgen vertrouwen in zichzelf, inzicht en vaardigheden mee voor de toekomst.

Interessant! Hier wil ik meer over weten

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laten wij Marjolein en Kuriensamen werken aan de winkeltalenten van de toekomst!


Marjolein en Kurien