Hét professionele krijtbord schrijf je nu zelf!

Alle trainingen en workshops die wij geven zijn er op gericht de uitstraling en presentatie van jouw product te verbeteren. Winkelcommunicatie is hierbij een belangrijk onderdeel. Gebruik je handgeschreven communicatie, dan wil je dat het er professioneel uitziet. Een aantrekkelijk krijt- en/of stoepbord voor je entree is het visitekaartje voor je zaak!
In de
Workshop 0.1 Krijtbord Schrijven starten we altijd met het aanleren van een nieuw schrijfhandschrift, in blokletters. Waarom? Dat leggen we je precies uit in dit blog! 
We geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen die we krijgen tijdens de workshop.

De 5 meest gestelde vragen over schrijven op een krijtbord!

1. Waarom schrijf je de tekst op een krijtbord in blokletters?
2. Waarom schrijf je maximaal 10 woorden op een stoepbord?
3. Schrijf je altijd een prijs op je krijt- of stoepbord?
4. Wanneer en hoe gebruik je kleur op een krijtbord?
5. Wat is de beste plek om het stoepbord neer te zetten?

Lees ook:
Inspiratieblog

 Zelf professioneel leren krijtbord schrijven?

7 handige basis tips! 

1.Waarom schrijf je de tekst op een krijtbord in blokletters?

Maaike: “Waarom leren we in de workshop een nieuw handschrift schrijven in blokletters? Kan ik de tekst niet gewoon in mijn eigen handschrift schrijven op een krijtbord?” 

In de workshop leren we je inderdaad naast je eigen handschrift, ook een nieuw handschrift ontwikkelen. Je wilt immers dat zoveel mogelijk mensen je krijtbord straks goed kunnen lezen. Daar hoort een professioneel handschrift bij in een herkenbare en leesbare letter. De blokletter (ook wel hoofdletter of kapitaal genoemd) is de best leesbare letter en bekend bij de meeste mensen. Duidelijk, strak en herkenbaar.

Krijtstiften hebben een beitelpunt

Op een professioneel krijtbord schrijf je met krijtstiften, die vaak voorzien zijn van een beitel- of blokpunt. Dit is omdat de tekst op een stoepbord groot genoeg moet worden geschreven om ook leesbaar te zijn op afstand. Grotere letters schrijf je met dikkere lijnen, anders vallen ze niet genoeg op. De letters zien er ‘mager’ uit als je een te dunne stift met ronde punt gebruikt. Met een dikkere beitelpunt zijn blokletters het gemakkelijkst te schrijven. Omdat de meeste letters zijn opgebouwd uit losse strepen en halve rondjes.

2.Waarom schrijf je maximaal 10 woorden op je stoepbord?

Maria: “Waarom is het beter om gemiddeld niet meer dan 10 woorden op een stoepbord te schrijven? En waarom soms zelfs minder, ook al is er nog ruimte?”

Op een stoepbord zet je het liefst maar een boodschap. Krachtig en duidelijk en in een korte en pakkende tekst. Je wilt namelijk dat je tekst in een oogopslag te lezen en te begrijpen is. Want ook voor een voorbijrijdende fietser of automobilist moet de boodschap helder zijn. Heb je alleen lopende passanten? Dan kun je er iets meer op kwijt, maar houd het kort! Maximaal 10 woorden, meer zal een voorbijganger niet lezen.

De menukaart op een krijtbord

Als je de menukaart wilt communiceren doe je dat meestal op een krijtbord dat binnen hangt en niet op een stoepbord buiten. Binnen heeft de klant rustig de tijd om vanaf zijn tafeltje het menu te bekijken, het krijtbord heeft nu een informatieve functie gekregen. Hier geldt het maximale aantal van 10 woorden natuurlijk niet.

3. Schrijf je altijd een prijs op je krijt- of stoepbord?

Barry: “Komt er altijd een prijs op een stoepbord te staan? Als dat niet zo is komen klanten juist naar binnen om het te vragen!”

Of je een prijs communiceert op je stoepbord hangt natuurlijk af van de boodschap die je schrijft. Maar als je producten aanprijst hoort daar een prijs bij. En dan het liefst zo groot mogelijk! Maak het je klant gemakkelijk. Want de eerste vraag die bij jezelf opkomt als je iets aantrekkelijks ziet is, wat kost het eigenlijk? De combinatie van product èn prijs trekken klanten over de streep. De prijs vermelden bij een product is daarom heel belangrijk. Zo dicht mogelijk bij je product, en dat kan ook met een klein krijtbordje! 

Krijtbord schrijven

4. Wanneer en hoe gebruik je kleur op een krijtbord?

Annabel: “Wanneer gebruik je eigenlijk kleur op een krijtbord, en wanneer niet? En hoeveel verschillende kleuren kun je gebruiken?”

Kleur op een krijtbord gebruik je vooral om extra aandacht trekken. Dat kan bijvoorbeeld met de prijs of met een woord. Als je ervoor kiest een prijs in een andere kleur te schrijven, schrijf dan ook alle prijzen in die kleur. Herhaling versterkt!
Je kunt er ook voor kiezen om met kleur, een woord (of woorden) er extra uit te laten springen. De valkuil zit ‘m vooral in het gebruik van meerdere kleuren op een stoepbord. Houd het professioneel. Het mag nooit ten koste gaan van het doel van je boodschap!

Jumbo city krijtbord

5. Wat is de beste plek om een stoepbord neer te zetten?

Susanne: “Hoe weet ik wat de beste plek is voor het restaurant om mijn stoepbord neer te zetten?” 

Een stoepbord voor je winkel of restaurant is het eerste echte contact dat je hebt met een eventuele toekomstige klant of bezoeker. Het visitekaartje van je zaak. Daarom plaats je het bord zo zichtbaar mogelijk voor je winkel, haaks op de entree. Frontaal op de looprichting! Het stoepbord wordt in de wandelgangen niet voor niets ook wel struikelbord genoemd. 

Echt iedereen kan het leren!

Het is belangrijk dat elke winkelier en horeca ondernemer in staat is zelf een professioneel krijtbord te schrijven. Welke commerciële boodschap je ook wilt vertellen, een handgeschreven krijtbord is een onmisbaar communicatietool in deze tijd! We denken dat iedereen zelf een professioneel krijtbord kan schrijven, met de juiste tips en aanwijzingen!
Meer weten over de krijtbord workshops?
Bekijk hier ons aanbod!

Succes! Kurien en Marjolein

Kurien Kruithof en Marjolein Sterk