Wil je zelf je krijtbord schrijven?

Maak je als ondernemer gebruik van krijt- en stoepborden als communicatiemiddel? Voor je supermarkt, restaurant, marktkraam, cafe, foodtruck of koffiebar? We zien zoveel krijtborden die vragen om een commerciële boodschap in een goed handschrift. Omdat veel ondernemers worstelen met de invulling van krijt- of stoepborden hebben we daar praktisch en eenvoudig trainingsmateriaal voor ontwikkeld voor iedereen. Krijtbord schrijven kun je leren!

De belangrijkste basis tips!

Hoe fijn is het als jezelf of iemand in je team hebt die de skills beheerst om op een krijt- of stoepbord te schrijven. Krijtbord schrijven is echt makkelijker dan je denkt. We helpen je graag op weg. Daarom de belangrijkste tips voor jou op een rij!

krijtbord schrijven op locatie

Workshop Krijtbord Schrijven BASIS & PRO!

Kies nu voor een Workshop krijtbord schrijven op jouw locatie!
Voordelen:

  • In een dagdeel ontwikkel je een professioneel handschrift onder deskundige begeleiding.
  • Leer je meer over vormgeving, kleurgebruik en het maken van een goede lay-out.
  • Werken we met handige oefen- en werkbladen en voorbeeld handschrift.
  • Schrijf je een eigen A4 krijtbord voor jouw onderneming in je eigen zaak!

1. Het begint met goed materiaal

Zorg dat je materiaal op orde is voordat je begint. Wat heb je allemaal nodig om een krijtbord te beschrijven? We hebben een handig boodschappenlijstje voor je gemaakt!
De basis is natuurlijk een mooi krijtbord en een set goede krijt- en/of watervaste stiften in diverse kleuren. Met de liniaal, driehoek en potlood trek je de hulplijnen op je krijtbord.
Ook is het belangrijk dat je krijtbord er schoon en verzorgd uitziet. Dit zegt namelijk ook iets over je eigen winkel, supermarkt of restaurant!
Er is een speciale cleaner voor het verwijderen van je tekst.

2. De tekst, je boodschap

Kies voor een krachtige en duidelijke boodschap op je krijtbord. Gebruik daarom een pakkende en korte tekst die in een oogopslag te lezen en te begrijpen is.

De tekst op je stoepbord moet voor een voorbijrijdende fietser of automobilist je boodschap direct helder zijn. Heb je alleen lopende passanten? Dan kun je er iets meer op kwijt, maar houd het kort! Maximaal 10 woorden, meer zal een voorbijganger niet lezen.
Krijtborden die binnen gebruikt worden kunnen meer tekst bevatten, hier heeft de bezoeker meer tijd om informatie tot zich te nemen.

3. De lay-out

Hoe plaats je de tekst op de juiste manier op het krijtbord?
Met een goede lay-out zorg je voor balans en de juiste verhoudingen tussen de woorden. Het gaat om een prettige ordening, de hiërarchie. Oftewel, wie wordt de baas op het krijtbord? Wie heeft de leiding? Welke woorden schrijf je groot en welke mogen kleiner? Kies de hierarchie!

  • Product
  • Productinformatie
  • Prijs

Als voorbeeld deze remake van een bord dat wij bij de Makro zagen. Het product (sliptong) is het onderwerp, dat komt links bovenaan en schrijf je groot. (Wij lezen en kijken van links naar rechts) De extra informatie over het product, de bijvoeglijk naamwoorden, schrijf je kleiner. De prijs, extra belangrijk, schrijf je groot en/of in een andere kleur. De zwaarte van de layout op het bord zit altijd onderaan.  

4. Maak eerst schetsen

Maak voor je begint met schrijven een aantal schetsen van je lay-out op papier. Bedenk hoe je de tekst gaat verdelen. Hoe groot worden de woorden? Hoe groot de prijs? Past het wel allemaal? Ga je kleur gebruiken? En waar?

Overleg eventueel met een collega als je twijfelt. Want de beste schets komt op je krijtbord
Denk je, wat een werk voor zo’n bord? Echt, je zult zien dat een goede voorbereiding betere resultaten geeft!

5. Hulplijnen

Met de schets kun je aan de slag met je krijtbord. Je begint nu met het opzetten van de hulplijnen. Deze gebruik je om meerdere redenen.

  • De juiste verdeling van de tekst op het krijtbord
  • Gelijke groottes van je letters
  • Gelijke ruimtes tussen de regels.
  • Maar vooral om je tekst recht te schrijven. Horizontaal en verticaal!

Zet de hulplijnen op je krijtbord gewoon met potlood of als je watervaste stift gebruikt met een wit krijtje. Wil je letters van gelijke hoogte? Zet dan twee hulplijnen op en schrijf je tekst tussen de twee lijnen.

6. Blokletters

Schrijf je teksten in blokletters (=hoofdletters)! Deze letters zijn gemakkelijk te schrijven en goed leesbaar voor anderen.

Leer nu je krijtbord beschrijven, netjes en leesbaar!

Iedereen kan het leren! We komen naar je toe om met je gehele team aan de slag te gaan. Of verzamel een groepje medeondernemers voor een praktische Workshop. Kijk voor meer info op onze overzicht pagina Krijtbord schrijven.

7. Maak het jezelf gemakkelijk

Leg je stoepbord neer op een tafel wanneer je aan de slag gaat. Dat maakt het schrijven een stuk makkelijker! Zit je krijtbord aan de muur? Zorg dan dat je er goed bij kunt.

Ben je klaar met je krijtbord? Zet het bord neer en kijk er van een afstandje kritisch naar. Staat de tekst recht? Is de boodschap duidelijk? Klopt de lay-out?

Dit zijn de 7 basistips voor een goed begin voor het schrijven op een krijtbord. Hopelijk kun je met deze tips je krijtbord commercieel en aantrekkelijk invullen. Nog een laatste tip: Blijf oefenen!

Veel succes,
Kurien en Marjolein